Skrzypiące tylne drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

Skrzypiące tylne drzwi

Zamieszczone przez vince123
    Łukasz, 16 205/55 innych firm nie masz?
    Np. Continentala w tym rozmiarze?
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Skrzypiące tylne drzwi

Temat tyczy się skrzypiących tylnych drzwi.
    Po wizytach w ASO, i opisie problemu serwis twierdził, że wszystko jest w porządku, jednakże to nie normalne, żeby w "nowym" samochodzie skrzypiały drzwi.
    Ostatnio podróżując z tyłu jako pasażer i zirytowany skrzypieniem postanowiłem dociec gdzie jest problem.
    problemem okazały się plastiki, które trzymają boczek i między innymi same dotykają karoserii pojazdu, a z powodu nagromadzonego kurzu i ruchu-skrzypią.
    Co będzie potrzebne:
    1. :kufel
    2. Cierpliwość ( do zdjęcia uchwytu drzwi)
    3. 1h czasu
    4. długi wkrętak krzyżakowy
    5. Dość szeroki wkrętak płaski
    6. 2 małe klucze torx (nie pamiętam już nr)
    7. coś do oczyszczenia miejsc
    8. biały smar
    9. latarka

Do dzieła.
    1. Najtrudniejsze chyba w całej pracy. zdjęcie uchwytu drzwi

górna osłonka trzyma się na tulejach. Problem polega na tym, że jeśli nie było to nigdy zdejmowane, to będzie z tym problem.

2.Po zdjęciu tego uchwytu, zdejmujemy maskownicę głośnika ( w samochodach z elektrycznymi szybami będzie to zintegrowane z przełącznikiem, który możemy spokojnie wypiąć z kostki) - przed odpięciem przełącznika najlepiej opuścić szybę

schodzi to bez problemu zaczynając podważać od strony zewnętrznej

3.wykręcamy wszystkie śruby

Pod klamką i wokół boczku są torx-y a w uchwycie na wkrętak krzyżowy.

4. przystępujemy do zdjęcia boczku. Dobrze jest to robić z opuszczoną szybą (w każdym bądź razie mi było lepiej :P )
    Boczek powinien wyjść do góry bez odchylania (trzeba przyłożyć trochę siły ale z wyczuciem)
    Jeżeli przeciwnik nie będzie chciał się poddać należy odchylić boczek od dołu (tak żeby można włożyć rękę) i na górze przy szybie pomagać wypchnąć z kanałku.
    Należy pamiętać, że im bardziej boczek będzie odchylony, tym bardziej większe prawdopodobieństwo, że go uszkodzimy!!!

5. Po zdjęciu boczku ukazują nam się takie uchwyty

6. Należy je zdjąć, bądź zsunąć ( jak kto woli- ja je zdejmowałem)
    W taki sposób:
    Łapiąc od strzałek (góra, dół) przesuwając do zewnątrz

7. miejsca oznaczone czerwonym polem czyścimy (ja użyłem WD-40) wycieramy do sucha i aplikujemy biały smar

czynność powtarzamy z wszystkimi ( 7 ) uchwytami

8. Montujemy uchwyty ( patrz pkt. 6)
    BARDZO WAŻNE!!! 2 UCHWYTY SĄ INNE I MUSZĄ BYĆ NA SAMYM DOLE BO INACZEJ NIE PRZYKRĘCIMY BOCZKA.

9. montujemy wszytko z powrotem

10.po założeniu boczku łapiemy najpierw 2 śruby w uchwycie NIE PRZYKRĘCAMY ICH DO KOŃCA
    U mnie śruba w dolnej części rączki wymagała dokładnego ustawienia boczku tak żeby otwór w boczku był w jednej osi z "nakrętką" do tego celu przyda nam się latarka :wink:

11. musimy wsadzić rękę pod boczek i ściągnąć w dół 2 dolne uchwyty, bo inaczej śrubki wkręcą się w samą tapicerkę a nie w uchywt

12. przykręcamy wszystkie śrubki.
    2 w uchwycie+ 7 wokół boczku+ 1 pod klamką
    To by było na tyle. Możemy wypić
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• wenm
      Classic
      • 2015
      • 3

Hej, jakaś szansa żeby zdjęcia wróciły ?

Komentarz

Pracuję...