Zamieszczone przez vince123
Skrzypiące tylne drzwi
Zwiń
X
-
Skrzypiące tylne drzwi
Temat tyczy się skrzypiących tylnych drzwi.
Po wizytach w ASO, i opisie problemu serwis twierdził, że wszystko jest w porządku, jednakże to nie normalne, żeby w "nowym" samochodzie skrzypiały drzwi.
Ostatnio podróżując z tyłu jako pasażer i zirytowany skrzypieniem postanowiłem dociec gdzie jest problem.
problemem okazały się plastiki, które trzymają boczek i między innymi same dotykają karoserii pojazdu, a z powodu nagromadzonego kurzu i ruchu-skrzypią.
Co będzie potrzebne:
1. :kufel
2. Cierpliwość ( do zdjęcia uchwytu drzwi)
3. 1h czasu
4. długi wkrętak krzyżakowy
5. Dość szeroki wkrętak płaski
6. 2 małe klucze torx (nie pamiętam już nr)
7. coś do oczyszczenia miejsc
8. biały smar
9. latarka
Do dzieła.
1. Najtrudniejsze chyba w całej pracy. zdjęcie uchwytu drzwi
górna osłonka trzyma się na tulejach. Problem polega na tym, że jeśli nie było to nigdy zdejmowane, to będzie z tym problem.
2.Po zdjęciu tego uchwytu, zdejmujemy maskownicę głośnika ( w samochodach z elektrycznymi szybami będzie to zintegrowane z przełącznikiem, który możemy spokojnie wypiąć z kostki) - przed odpięciem przełącznika najlepiej opuścić szybę
schodzi to bez problemu zaczynając podważać od strony zewnętrznej
3.wykręcamy wszystkie śruby
Pod klamką i wokół boczku są torx-y a w uchwycie na wkrętak krzyżowy.
4. przystępujemy do zdjęcia boczku. Dobrze jest to robić z opuszczoną szybą (w każdym bądź razie mi było lepiej :P )
Boczek powinien wyjść do góry bez odchylania (trzeba przyłożyć trochę siły ale z wyczuciem)
Jeżeli przeciwnik nie będzie chciał się poddać należy odchylić boczek od dołu (tak żeby można włożyć rękę) i na górze przy szybie pomagać wypchnąć z kanałku.
Należy pamiętać, że im bardziej boczek będzie odchylony, tym bardziej większe prawdopodobieństwo, że go uszkodzimy!!!
5. Po zdjęciu boczku ukazują nam się takie uchwyty
6. Należy je zdjąć, bądź zsunąć ( jak kto woli- ja je zdejmowałem)
W taki sposób:
Łapiąc od strzałek (góra, dół) przesuwając do zewnątrz
7. miejsca oznaczone czerwonym polem czyścimy (ja użyłem WD-40) wycieramy do sucha i aplikujemy biały smar
czynność powtarzamy z wszystkimi ( 7 ) uchwytami
8. Montujemy uchwyty ( patrz pkt. 6)
BARDZO WAŻNE!!! 2 UCHWYTY SĄ INNE I MUSZĄ BYĆ NA SAMYM DOLE BO INACZEJ NIE PRZYKRĘCIMY BOCZKA.
9. montujemy wszytko z powrotem
10.po założeniu boczku łapiemy najpierw 2 śruby w uchwycie NIE PRZYKRĘCAMY ICH DO KOŃCA
U mnie śruba w dolnej części rączki wymagała dokładnego ustawienia boczku tak żeby otwór w boczku był w jednej osi z "nakrętką" do tego celu przyda nam się latarka :wink:
11. musimy wsadzić rękę pod boczek i ściągnąć w dół 2 dolne uchwyty, bo inaczej śrubki wkręcą się w samą tapicerkę a nie w uchywt
12. przykręcamy wszystkie śrubki.
2 w uchwycie+ 7 wokół boczku+ 1 pod klamką
To by było na tyle. Możemy wypić
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
-
Komentarz